Ida Ebbensgaard (f. 1979) er en rutineret ordstyrer med værtserfaring fra både radio og tv. De gennemgående træk ved hendes formidling er, at den er enkel, levende og bygger på stor viden.
At fordybe sig i konsekvenserne af Kunstig Intelligens for medier og samfund er emnet for det fellowship ved SDU, hun har fået tildelt for 2023-2024. Fellowshippet bygger på et stort legat, som Den Fynske Bladfond hvert år tildeler én journalist, der fordyber sig i et aktuelt emne.
Hun har tidligere arbejdet på Zetland som ansvarshavende chefredaktør, som udlandsredaktør på Berlingske, og før det var hun på DR, bl.a. som vært på radio og tv. I tre år var hun pressechef i Klima- og Energiministeriet (opr. Miljøministeriet).
Hendes faglighed er især stærk på følgende områder:
Kunstig Intelligens
Teknologien, som er blevet udnævnt til at være den mest revolutionerende siden ilden og hjulet, og som sandsynligvis kommer til at ændre næsten alle dele af vores samfund. Ida Ebbensgaard har særligt fokus på ‘generativ AI’, altså den del af AI, som skaber for eksempel tekst, billeder eller kode ud fra prompts. ChatGPT er det mest kendte eksempel. Hun forsker i emnet, følger tæt med i udviklingen, og har været moderator på en international konference om AI.
Bæredygtighed, klima, energi og miljø
Ida har fulgt emnet i over ti år og har derfor stor faglighed plus stærk evne til at formidle komplekse sammenhænge let forståeligt. Hun har arbejdet med disse emner som journalist på Politiken, som redaktør og som pressechef i Klima- og Energiministeriet.
Udenrigs- og sikkerhedspolitik, internationalt erhvervsliv, makroøkonomi og offentlig regulering
Som tidligere udlandsredaktør på Berlingske, chefredaktør på Zetland og erhvervsjournalist på flere dagblade er erfaringen lang. Hendes yndlingsmedier er Economist og Financial Times.
Organisation, forandringsledelse og kulturer, herunder psykologisk tryghed, brugerdreven innovation og tænkning på tværs af siloer i organisationer
Ida har selv været leder, har erfaring fra centraladministrationen og orienterer sig løbende i den bedste litteratur på området.
Dannelse bredt forstået – nøgleord er civilsamfund, køn, identitet, litteratur, sociologi, filosofi, religion og højskolebevægelsen
Ida kan altid foreslå en sang fra Højskolesangbogen, der passer til enhver anledning. Hun har altid været engageret i det civile samfund. Hun læser mange bøger, og interesserer sig dybt for de strukturer, der danner vores samfund og liv på et grundlæggende plan.
Forberedelse er afgørende for Ida Ebbensgaard
Hun sætter sig grundigt ind i emnet, talere og debattørers budskaber. Hun sikrer på dagen, at der er dynamik og sammenhæng i både de kortere arrangementer og heldagsarrangementet, for eksempel ved at inddrage publikum. Det kan både ske digitalt eller direkte ud i salen.
Ida ser et arrangement vellykket, når dagens formål løber som en rød tråd gennem alt, når publikum er engageret – også sidst på dagen, og når ordet hele tiden fordeles dynamisk, uden at moderator bliver centrum for begivenheden. Og så sætter hun en ære i at holde tiden!
Ida Ebbensgaard modererer både på dansk og engelsk.